U ovu sunčanu subotu 30.5.2015. godine održala se akcija (od milja zvanu i „Pozz s Kozz“ ili „Spašavanje vojnika Kozjaka“) koju Trokut mladih Kaštela ponosno organizira već 6. godinu zaredom uz potporu Grada Kaštela. U 8:30 sati na početku požarnog puta u Kaštel Starom (rampa ispod Malačke) okupilo se jedanaest ljudi (od kojih je dvoje umirovljenih njemačkih državljana i na tome im želimo iskazati VIELEN DANK J ) spremnih na obračun sa smećem koje se dugi niz godina odlaže na raznim „pogodnim“ mjestima duž požarnog puta. Obračun je trajao sve do 17 sati i okončan je ponosnim fotografiranjem triju golemih hrpa smeća raznog sadržaja s kojim se možete upoznati u bogatoj galeriji fotografija.

11333231_824890967595381_1086605302_o

Bilo je tu „klasika“ poput automobilskih guma raznih dimenzija, raspadnutih životinjskih ostataka, raznog plastičnog materijala, odjeće i obuće, ali i predmeta koji nisu sami po sebi iznenađujući, već je šokantna njihova količina. Naime, pronađeno je preko stotinu kabela izrezanih na dužinu od otprilike 3 metra (pretpostavlja se strujnih) iz kojih je izvađena metalna sredina. Postavlja se pitanje o odgovornosti onih koji zbrinjavaju takav otpad i zarađuju novac na ekološki jako neprimjeren način. Drugi primjer iz ove kategorije je ogromna količina dijelova Peugeot automobila da bi se od njih moglo sastaviti dobrih 10-ak vozila (uz izuzimanje metalnih dijelova koji su, opet se pretpostavlja, odvojeni radi prodaje). Članovi Udruge će kontaktirati Peugeot centar u svrhu njihovog upoznavanja s ovakvim činjeničnim stanjem.

Nakon svih spomenutih saznanja do kojih su volonteri došli, postavljaju se brojna pitanja. Jedno vrlo važno pitanje je kako olakšati rješavanje ovih i sličnih problema u budućnosti – je li rješenje postavljanje kamera, zaključavanje rampe ili možda pokretanje inicijative da se Kozjak proglasi parkom prirode u svrhu njegove zaštite. Potrudit ćemo se saznati i ponuditi rješenja u budućnosti te i dalje raditi na čišćenju našeg okoliša i na podizanju svijesti naših sugrađana o važnosti ekologije, samoodrživosti i očuvanju prirode.