summer-jobs1Kako nam se približava ljeto, što temperaturama, što kalendarski, sve su veće pripreme za ljetnu sezonu. Počela je i potraga za ljudskim potencijalom i radnom snagom koja će i ove godine sezonu iznijeti na svojim leđima. Slobodna Dalmacija je u svome članku od 25. veljače pobrojala oglase na HZZ-ou i izračunala da će ove godine biti otvoreno gotov 20.000 sezonskih radnih mjesta. Glas Slavonije donosi kako je prošle godine samo u ugostiteljstvu zaposleno preko 400, a da je sezonski posao na Jadranu našlo preko 2.500 Baranjaca. Pretpostavlja se naravno da će ljetna sezona 2014. biti barem u rangu prošlogodišnje i tako određenom broju nezaposlenih pružiti mogućnost rada i ostvarivanja prihoda barem na par mjeseci. Među natječajima za posao koje oni navode nalaze se već godinama poznati ljetni poslovi kao što su: konobar/ica, sobar/ica, recepcionar/ka, kuhar/ica, ostalo hotelsko osoblje, slastičari, dostavljači, prodavači suvenira… Među navedenima će se otvoriti još neka radna mjesta koja će na Jadranu ove godine popuniti prvenstveno mladi, a to su poslovi turističkih animatora.

Dinamičan posao za mlade
Turistički animator je, najjednostavnije rečeno, osoba koja zabavlja goste za vrijeme njihovog boravka u hotelu, kampu ili turističkom naselju. Kada zagrebemo ispod površine, posao animatora je nešto kompleksniji, a njegovi zadatci uključuju cjelodnevni angažman oko gostiju, od pružanja informacija o destinaciji i državi u kojoj se boravi, preko organizacije dnevnih i večernjih aktivnosti do izvedbe istih. Turistički animatori tako su gostima najčešće osobe s kojima se od domaćeg stanovništva i najviše druže za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj pa tako često s gostima postanu i ostanu prijatelji još dugo nakon odrađenog ljetnog posla.

Animatori za djecu i odrasle
Posao animatora najčešće se dijeli na animatore za djecu i animatore za odrasle. Dječji animatori u naseljima u vode mini klub (klub za djecu) u kojem djeca mogu boraviti tokom dana. S djecom se vježba, uči, organiziraju se izleti, usvajaju nove vještine i pripremaju se večernji programi u kojem najčešće sudjeluju i sama djeca.
Animatori za odrasle dijele se u nekoliko skupina. Oni su najčešće zvani „all rounder-i“ ili oni koji su uvijek i svugdje dostupni, znaju sve o svemu i sudjeluju u svim aktivnostima. Ovisno o naselju ili hotelu u kojem se radi (ovisno o infrastrukturi) dijele se na sportske animatore (aerobik, acqua aerobik, pilates, zumba treneri, treneri plesa, potom tenis treneri, treneri streličarstva, nogometa, jedriličarstva, instruktori plivanja i drugih sportova) te animatore koji su tokom dana zaslužni za zabavu na bazenu ili plaži (dj-evi, voditelji programa, organizatori sportskih turnira i društvenih događanja) kao i za pripremu večernjeg programa. Večernji programi uključuju zabavne i društvene igre, plesne večeri, kazališne predstave u kojima sudjeluju svi animatori ali i gosti.

Ljetni posao, hrana i smještaj, mogućnost napretka, putovanja
Posao animatora iznimno je dinamičan. Mogu ga raditi osobe koje su društvene i vole biti u pokretu, te su spremne za nove izazove u kojima će osloboditi svoju kreativnost. Osim dobrog raspoloženja i želje za radom najčešće se traži poznavanje barem dvaju stranih jezika, no ovisno o naselju/hotelu/kampu, u nekim slučajevima je dovoljno i samo poznavanje engleskog jezika. Pored mogućnosti rada na atraktivnim destinacijama u Hrvatskoj tokom ljeta, plaćene hrane i smještaja, mnoge agencije nude mogućnost i napredovanja tokom ostatka godine te rad u nekim od najatraktivnijih svjetskih destinacija.

Kako do posla?
Prijave za poslove šalju se mailom na otvoreni natječaj nakon kojeg vas se poziva na razgovor. Ukoliko se na razgovoru utvrdi da imate potencijala dobit ćete i pozivnicu za sudjelovanje na pripremnom seminaru ili akademiji. Na seminaru ćete se upoznati s poslom, zadatcima i obavezama, ali i uvidjeti koliko je zabavno i lijepo raditi posao animatora. Po završetku seminara najčešće ide i potpisivanje ugovora. Neke od agencija koje zapošljavaju turističke animatore u Hrvatskoj su Samarcanda, Valamar, Carpe Diem, Maistra te više informacija o otvorenim natječajima, razgovorima za posao i prijavama, kao i iskustvima već zaposlenih animatora potražite na njihovim web i Facebook stranicama.

63385_1580665287209_5450229_n 62089_1580658607042_6633954_n 61935_1580647366761_911235_n 33842_1631239747584_233718_n