564296_10200672024215955_1525645423_nChill out večer ovogodišnje K.R.V.-i završila je u ponedjeljak točno u ponoć, dok nas već ovog petka, 09.08.2013. očekuje nastavak i to u puno življem tonu kada će ispred lovačkog doma uz bok popularnim Brkovima nastupiti mladi demo bendovi iz Kaštela, Splita i Trogira i to redom Sebastian, Projekt Dalmoši, Mesmera, Flying Head, Tvrtko Stijena Sekstet i Sila Nečista.

Na popunjenoj plaži pored lovačkog doma u Kaštel Lukšiću ovog ponedjeljka nastupali su njemačka kantautorica Janina i kaštelansko-splitski bend Mondo-Kick. Kantautorica iz Hamburga večer je otvorila je večer kombinirajući lagane i žestoke tonove “rasturajući” pritom akustičnu gitaru. Tremu zbog svog prvog nastupa u Kaštelima razbila je s nekoliko obrada poznatih pjesama, a potom je publiku upoznala sa svojim autorskim pjesmama kako na engleskom, tako i na njemačkom jeziku. Janinu je nakon otprilike sat vremena na pozornici zamijenio duhovno scenski bend, Mondo-Kick, kojem su se u njihovoj 90-minutnoj improvizaciji pridružili gosti iz Slovenije i Argentine. Svoj nastup pokušali su nastaviti u revijalnom tonu osluškivanjem glazbenog pulsa prisutnih te međusobnom interakcijom članova benda sa ciljem izazivanja emocije kod publike – bilo da se radi o zadivljenosti ili smijehu. Na koncu, plaža puna ljudi koji su željni opuštanja, noćne baklje, “chill” glazba te ukupna atmosfera koja je vladala te večeri su svakako nešto što nemamo priliku često vidjeti u Kaštelima pa se veselimo vidjeti kamo će nas još voditi ovaj novi put Kaštelanskih Rock Večeri.

Također, na samom događaju objavljena je i pobjednica naše nagradne igre koja je osvojila karte za Terraneo. Zrinka Gović iz Drniša na najbolji je način navela najviše poveznica između Terranea i K.R.V.-i. Zrinkin odgovor prenosimo u cijelosti jer je predobar da ga čuvamo samo za sebe:

Dakle, nakon provedene dubinske istrage koja je uključila neumorno surfanje internetom i vlastitim moždanim vijugama, utvrdila sam sljedeće poveznice:

Kao prvo, Kaštelanske rock večeri i Terraneo su oboje festivali, traju minimalno dva dana, oba se održavaju na otvorenom, geografski definirano u Dalmaciji, u dvije susjedne županije koje spaja ista magistrala građena davne 1963. godine.

2. U povijesnom aspektu gledano, prvi put su se održali 2011. godine, dakle oba festivala ovo ljeto imaju svoje treće izdanje, a nadam se da će ih biti još puuno u budućnosti, tako da će stati uz bok kultnim europskim festivalima.

3., 4. Kalendarski gledano, oba festivala se održavaju u mjesecu festivala još od Woodstocka, mjesecu kolovozu, osim toga ovogodišnja izdanja se čak i u istom tjednu održavaju, 5.8.-11.8.!

5., 6. Nadalje, oba festivala za sponzora imaju Ožujsko pivo (između ostalih), te su imali iste izvođače u line upovima 2012.godine, L’Kok i Elemental.

7. Simbolika trokuta je prisutna kod vizualnog identiteta Terraneovih plakata, letaka, reklama i drugih načina oglašavanja, dok je za K.R.V. značajno da ključnu ulogu u organiziranju ima udruga Trokut mladih Kaštela.

8. Ekologija ima važnu ulogu kod dodatnih pogodnosti oba festivala, Terraneo je izgradio reputaciju eko festivala promicanjem kulture recikliranja kroz radionice u kampu za posjetitelje, dok se i na K.R.V.-u oformljeni volonterski kamp bavi akcijama uređenja plaže Vitturi i drugim radnim akcijama koje su hvale vrijedne.

9. Festivali su pokrenuti sa istim ciljem- revitaliziranja društvenog i glazbenog života do tada umrtvljenog Kaštel Lukšića i Šibenika.

10., 11. Ciljana publika kod oba festivala su prvenstveno mladi, kojima se trebala omogućiti platforma za kvalitetno uživanje u alternativnoj glazbi, prvenstveno heavy metalu i post rocku, te promicanje tih subkultura u sredinama u kojima su, tužno ali istinito, tekstovi Vjekoslave i Tončija Huljića alfa i omega na radijskom eteru.

12. Afirmiranje mladih nekomercijalnih bendova koji su do tada bili nepoznanica široj publici.

13. Uz festivalsku lokaciju su plaže, na Terraneu Zablaće, na K.R.F.-u plaža Vitturi.

Simbolika brojeva:

14. Kaštela/Šibenik= 7/7

15. Vitturi/Zablaće= 7/7

16. Ivan Tadin/Tomo Ricov= 9/9

Subjektivni elementi: 17. Oba festivala su odlična. 18. Na oba festivala bi tila otić. 19. Za nijedan neman ulaznicu. 🙁 20. Volila bi je dobit barem za jedan da mi se ulipša lito kad san pala tri ispita i momak me škarta.

Ako ste pogledali sav dokazni materijal, za zaključak mogu samo dodati onu poznatu rečenicu kako bi se reklo u odvjetničkim serijama: I rest my case!“

Slike s prve večeri K.R.V.-i pogledajte u albumu na našoj Facebook stranici.  Kaštelanske Rock Večeri pratite i dalje na našem web-u krv.tmk.hr.