U subotu 22. travnja 2017., prigodno na Dan planeta Zemlje, organizirali smo 8. po redu Akciju čišćenja Kozjaka. Petnaest volontera okupilo se ujutro u 9 sati na početku vatrogasnog puta u Kaštel Starom (rampa ispod Malačke) s ciljem još jednog obračuna sa smećem i nadom da je to zadnji put, barem kad je riječ o ovoj lokaciji.

Volonteri su ovaj put osim potpore Grada kaštela te vlastitih ruku imali na raspolaganju i bager koji im je omogućila tvrtka Cemex, što je uvelike olakšalo i ubrzalo proces prikupljanja otpada. Ovaj put prikupljeno je oko 20 tona otpada, a iz raznolike ponude vrijedi svakako izdvojiti nekoliko vodokotlića, nekoliko komada keramičke sanitarne opreme kao i veliku količinu razbijenih keramičih pločica, iz čega se da zaključiti da je netko preuređivao stambeni ili ugostiteljski objekt i potom otpad odlučio iskrcati baš na ovoj lokaciji. Budući da je taj netko imao mogućnost kontaktirati Vlastiti pogon Grada čiji djelatnici bi se pobrinuli za primjeren odvoz i odlaganje ovog otpada, postavlja se (tragikomično) pitanje kako i zašto se nekome uopće dalo baviti nečim ovakvim. No, u svjetlu sličnih besmislenih i za okoliš štetnih djela na području našeg grada kojima smo gotovo svakodnevno svjedoci, postavlja se i pitanje ima li uopće nade za bolju budućnost. Kao da nismo svi skupa dovoljno prošli zbog teškog zagađenja mora i mukotrpne borbe za njegov spas, neke ljude nije briga ako svojim djelima uništavaju i prekrasna zelena pluća našega grada.

Još jednom apeliramo na svijest građana grada Kaštela i šire da se informiraju, osvijeste i po potrebi zasuču rukave u akcijama poput ove kako bi naš grad bio što čistiji i ljepši. Uz postojanje Vlastitog pogona, kontejnera za razne vrste otpada koji se nalaze na svakom uglu te najavljeni skori završetak reciklažnog dvorišta u Rudinama, ovaj zadatak nam nikada nije bio lakši.

Galerija slika