Prvu anketu Trokut mladih Kaštela je proveo 2013. godine na 327 ispitanika. Anketa je ispitivala probleme, potrebe i mišljenja mladih u Kaštelima. Kao najveće društvene probleme mladi navode nizak životni standard, stambeno pitanje i nepostojanje kvalitetnih sadržaja i mjesta za izlaske i druženje. Mladi u Kaštelima ne vide životnu perspektivu jer ne mogu naći zaposlenje u Kaštelima, javni prostori su im uglavnom nedostupni te, na jednoj većoj razini, smatraju da društvo i država nedovoljno brinu o mladima.

Druga anketa, koja je provedena kroz srpanj 2014. godine na info pultevima koje smo organizirali u Kaštel Starom, Kaštel Lukšiću i Kaštel Kamelovcu, je potvrdila da se mišljenja i potrebe mladih nisu puno promijenili u godinu dana.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 129 ispitanika podjednako muškaraca i žena u dobi od 15 do 30 godina.

11334146_1587223044879811_138180421559492549_o               11393236_1587224961546286_2720569667199720854_n

Što se tiče pitanja o upoznatosti mladih o radu udruge Trokut mladih Kaštela, 44,2% ispitanika se izjasnilo da su upoznati s radom udruge što je dobar pokazatelj s obzirom da je udruga relativno mlada dok ih se 55,8% izjasnilo da ne poznaju rad udruge što pokušavamo promijeniti budućim projektima.

Najveći broj mladih Kaštelana (85,3%) smatra da bi se Kaštela trebala razvijati u smjeru turizma, a nadalje u smjeru industrije i poljoprivrede.Nakon lošijih rezultata u prvih šest mjeseci ove godine, u srpnju je broj dolazaka i noćenja turista u Kaštelima značajno popravio statističku sliku kaštelanskog turizma u ovoj godini, pa u prvih sedam mjeseci Turistička zajednica bilježi porast broja noćenja za 12 posto u odnosu na prošlu godinu (http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/24166-cetiri-tisuce-turista-vise-nego-lani). Zbog činjenice da su mladi na zadnje mjesto stavili poljoprivredu smatramo da ćemo projektom „Stari uče mlade“ mlade zainteresirati za bavljenje poljoprivredom i time utjecati na razvoj same poljoprivrede u Kaštelima što je i više nego potrebno.

Mladima najviše nedostaju zabavni (73,6%) i sportski sadržaji (46,5%) u Kaštelima što se poklapa sa rezultatima 4. pitanja gdje su kao jedan od najveći problema istaknuli općeniti nedostatak mjesta za zabavu i druženja. Ostatak, također u velikom broju, smatra kako Kaštelima nedostaju i obrazovni, kulturni i informativni sadržaji. Poznato je kako u Kaštelima nema nijednog kina, ima par kafića, a ni jednog većeg noćnog kluba tako da mladi većinom izlaze u Split i Trogir. Mi kao udruga pokušavamo promijeniti tu situaciju sa organizacijom festivala Kaštelanske rock večeri već petu godinu zaredom te raznih partija.

Što se tiče ekoloških problema u Kaštelima, kao najveće probleme mladi su naveli kanalizaciju (http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/22210-iz-eko-agecije-kanalizacija-smrdi-zbog-nelegalnih-prikljucaka-i-meteo-uvjeta), odlaganje smeća, nedostatak kanti (http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/23859-uvedeni-izvanredni-odvozi-smeca-a-stanje-i-dalje-lose) te ekološku svijest građana. Imati ekološku svijest znači čuvati naslijeđenu prirodu i svoju okolinu, svoj dom, dakle, ekološki razmišljati i djelovati, bez činjenja štete i bez izazivanja štetnih promjena u okolici. Udruga već petu godinu zaredom čisti najkritičnija mjesta na Kozjaku i uvjerili smo se kako se situacija ne poboljšava te se trudimo raditi na razvijanju ekološke svijesti svih građana kako bi spriječili ovakve prizore (http://www.tmk.hr/6-akcija-ciscenja-kozjaka/), te pozivamo sve građane da nam se pridruže na budućim akcijama.

Većina mladih dosad nije volontirala (72,04%), te nema namjeru u budućnosti (67%) što je ustvari porazna činjenica. Zbog toga smatramo da ćemo svojim programom zainteresirati što više mladih i pokazati im da je „volonterstvo jedan od kamena temeljaca civilnog društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude.“ (Opća deklaracija o volonterstvu).