559680_10151315874142660_458819442_nFestival mediteranskog filma Split šestu godinu za redom stvara šušur u Splitu te drugu godinu za redom nakon što kino Bačvice zatvore svoja vrata festivalu, ide na turneju po Dalmaciji.

Da je ovaj festival miljenik splitske publike, ali i one iz šire okolice govori veliki broj posjetitelja koji se iz godine u godinu samo povećava. Kinoteka Zlatna vrata i ljetno kino Bačvice i ove će godine od 08. – 15.06.2013. u programu dugometražnih i kratkometražnih filmova te u programima „Ješke“ i „Movie in groovie“ za velike ekrane zalijepiti bezbrojne oči zaljubljenika u film kao i ostalih znatiželjnika. Uz sam festival se osim pomno odabranih filmskih naslova pamte i fešte koje će i ove godine nakon projekcije na Bačvicama rasplesati publiku.

Festival mediteranskog filma Split i ove godine nastavlja živjeti tokom cijelog ljeta jer dio filmova u sklopu projekta „Kino Mediteran“ ide na turneju po Dalmaciji. Prošle godine je FMFS gostovao u 12 gradova, a ove godine turneji su se priključili i gradovi Šibenik, Trogir i Lastovo. S obzirom da festival prati veliki broj kaštelana koji često i volontiraju na samome festivalu, upitali smo direktora festivala, mladog Alena Munitića, kako to da su Kaštela „preskočena“ u ovoj turneji. Kako Alen kaže „mi smo prošle godine Kino Mediteran pokrenuli kao jedan pilot projekt i (…) kada je uspio dogodilo se to da su nam odmah svi lanjski gradovi potvrdili i da nismo imali puno prostora za nove gradove. Nažalost puno mjesta u Dalmaciji ima interes oko ovoga, ali tu ovisimo o nekoj lokalnoj suradnji-lokalnom partneru te lokalnom interesu koji bi trebao napravit neki prvi korak. (…).“ Ali, kako ističe kasnije „imamo ozbiljne ideje da nakon sto završi Kino Mediteran u 8. mjesecu, pokušamo nastaviti u 10. i 11. mjesecu s projekcijama u još više gradova kao što su Kaštela, Solin, Omiš…“ i ističe da se projekt Kina Mediteran širi postupno i polagano.

U iščekivanju da „Kino Mediteran“ dođe k nama, možemo se kao i do sada i to već od ovoga petka kada će na samoj plaži Bačvice festival svoju vjernu publiku počastiti besplatnom projekcijom filma „Danak anđelima“ britanskog redatelja Kena Loacha prepustiti uživanju u filmovima u susjednome gradu Splitu. Ponesite dekicu, ušuškajte se s dragim ljudima na plaži i zakačite se za 6. FMFS!